zakázková truhlárna

Jidáš Velikonoční recepty

Ingredience:
250 ml mléka
30 g droždí
lžíce jemného krystalového cukru
500 g hladké mouky
120 g másla
2 žloutky
80 g medu
citrón
špetka soli

Postup:
Asi v 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a lžíce mouky a necháme vykynout. Změklý tuk vymícháme se žloutky a medem do pěny. Postupně přimícháme mouku, kvásek, zbylé mléko, nastrouhanou citrónovou kůru a sůl. Zpracujeme těsto, které necháme vykynout asi 30 minut. Z těsta vykrajujeme kousky a formujeme z nich válečky, které zkroutíme do spirály. Naskládáme je na vymazaný plech a necháme je ještě chvíli vykynout. Koláčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut do zlatova. Ještě teplé jidáše potřeme medem.