zakázková truhlárna

Mazanec Velikonoční recepty

Ingredience:
500 g polohrubé mouky
sůl
150 g moučkového cukru
4 žloutky
50 g rozinek
50 g mandlí
citronová kůra
1/4 l mléka
30 g droždí
1 vanilkový cukr
1 velká lžíce másla
muškátový oříšek

Postup:
Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru utřeme do pěny, přidáme kvásek, mouku a zbylé vlahé mléko, rozinky, část spařených loupaných sekaných mandlí a muškátový oříšek.

Suroviny zpracujeme na tužší těsto a necháme kynout aspoň 2 hodiny; čím déle kyne tím je lepší. Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vypracujeme bochánek, uprostřed uděláme křížek, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme ve středně teplé troubě asi hodinu.
Doporučená příloha: Mazanec podáváme posypaný cukrem.

velikonocni-mazanec